SZEMINÁRIUMUNK az első lépcső ahhoz, hogy megértsd, miről szól a terelés, mit várhatsz el a kutyádtól… Több éves tapasztalat (munkavizsgák, versenyzés, asszisztálás, trénerekkel, bírókkal, tenyésztőkkel való együttműködés és eszmecsere) jellemzi az egyedülálló előadásunkat!

2022. november 26. Székesfehérvár – 9.30-tól 16.00 óráig
Jelentkezési lap: >klikkelj<
A szeminárium a TERELÉS fogalmáról – mint jelenség és alkalmazása – és a Terelőkutyák működéséről, ösztönökről, birkaismeretről szól.
Egyrészt hiánypótló ismeretanyag, másrészt és főként TUDATOSÍTÁS, amely tisztázandó kérdésekre ad gyakorlati és hasznosítható válaszokat.
Kategorizálásra kerül a tradicionális / interbreed, a magyar fajta és a „working sheepdog”.
Szó esik a kategóriák képességeiről – azok gyengeségeiről és erősségeiről a terelés szempontjából.
Tiszta képet kapsz a tereléshez szükséges „teljes ösztönkészletről”, jól felismerhető (beismerhető) módon.
Hasznosítható tudást kapsz, ha hobbista vagy, akár verseny kvalitásaid vannak, vagy hivatásos állattartó (kutyát alkalmazva vagy csak tervezve).
Elhangzik, melyik „kategóriának” milyen használható – jól hasznosítható – ösztönválaszai vannak, melyek és milyen “megoldásokkal” élvezhetők, és melyek a károsak a terelési sport / munka / hobbi közben (kutyára, jószágra és / vagy kutya-gazda párosra egyaránt).
Ismertetésre kerülnek az itthon elérhető kiképzési módszerek, feltételek.
Az előadásnak nem célja személyes vélemény kinyilvánítása, de nem is fogunk mellébeszélni, a hazai lehetőségekről a szeminárium végére magad fogsz képet és véleményt alkotni.
Az előadást követően van lehetőség kérdéseket feltenni, megbeszélni.
Az esemény fedett helyen lesz, szabadtéren pedig kutyás bemutató, aki igényli, kutyáját megfelelő körülmények között felmérjük az előadás után.
A szeminárium egész napos program, 9.30-as kezdéssel, tervezettem 16.00 körüli zárással.
A rendezvény menete:
– 9.30: kezdés 12.00 óráig előadás I. rész (közben 1 x 10 perces szünet)
– 12.00 – 12.30: ebédidő (a helyszínre étlapról rendelhetünk)
– 12.40: előadás II. rész (közben 1 x 10 perces szünet)
Szünetekben és a II. előadás rész után kérdés-válasz egyéni és többeket érintő kérdésekben is. Az előadás tartalma részben interaktív, lesz lehetőség konkrét és általános kérdések megvitatására is.
– 15.30-tól a jelentkező kutyák véleményezése birkákra való reakciók alapján
Előadó:
Gerényi Nóra – birkatartó, integratív kutyakiképző, a DogVanguard Kutyás Oktatóközpont alapítója és vezető trénere, előadó, Kutyás Élet Alapítvány kuratóriumi elnöke, gyermekek tudatos kutyázásának és szolgálati kutyák résznevelési támogatója, szaktanácsadó.
Bővebben az előadóról: https://www.dogvanguard.com/…/terelokutya-alapozo…/
Részvételi feltétel és díj:
20.000,- Ft / fő
Az eseményre a maximális férőhely 20 fő.
+ kutya véleményezése: 5.000,- Ft / kutya (maximum 5 kutya)
Előzetes jelentkezés szükséges, „jelentkezési lap” + részvételi díj befizetésével válik véglegessé.
Jelentkezési lap: >klikkelj<
A jegyzetekhez füzetet és íróeszközt biztosítunk, melyet a díj tartalmaz.
Az előadás díja fizethető készpénzben vagy átutalással ELŐRE “Terelés szeminárium” közleménnyel (részletek a jelentkezési lapon).
Határidő: november 23. éjfél / létszám erejéig jelentkezési sorrendben.
A szeminárium elméleti oktatás lesz. Korlátozott számban van lehetőség felmérni a kutyád ösztönképességét (a rendezvény végén), az előadás tartama alatta a kutyát a kocsiban vagy a teremben saját – hozott – boxban szükséges elhelyezni.
A lehetőséget jelentkezési sorrendben – mennyiségben – biztosítjuk.
További felmerülő kérdés esetén hívható: +36 20/4144-771
Várunk szeretettel!
Jelentkezési lap: >klikkelj<

Terelési projektvezető: Gerényi Nóra (FCI, IHT-1 TS szintig) + working sheepdog kiképzési módszer; képzési irányokban partnereink*: nemzetközi bírók és trénerek, új szemléletű munkakutyások, külföldi gyakorlattal (is) rendelkező munkakutyások és versenyzők, jószágtartó, -kezelő gazdák. *hagyományos/interbreed és BC/working sheepdog. Projektvezető munkássága: 2017. végén kezdődött a terelés utáni érdeklődés. Első kutyával 1 év alatt sikeres terelőösztön vizsgálatot (NHAT, kitűnő, bíró: Belényi Bea), majd munkavizsgát (HWT-TS, 75 pont jó, bíró: Belényi Bea) és egy 1-es osztályú verseny részvételt tett (78 pont jó, bíró: Patkó Gabriella). Mindeközben több versenyen asszisztensként (dokumentáció, pályaépítés, bírói asszisztens – belföldi és nemzetközi személyeknek is -, versenyzők koordinálása – belföldi és külföldi is -, birka állomány legeltetési helyének támogatása, mozgatása, állomány ellátása, gyógyszerezése, kezelése, stb.) részvétel közel 2,5 évig egy hazai terelő központnál, egy külföldi bírónál, szervezési, személyes és szakmai belső munkák, kiképzési, szemléleti és verseny szervezési, -lebonyolítási tapasztalatszerzés. Együttműködés és edzés vasadi terelőközpontban, másik kutyával tréning és edzés / vizsga  Portelken. Résztvevők, versenyzők, belső emberekkel való ismeretség, kiképzési és versenytapasztalatok. A “rendszer” megismerése, igényei és elvárásai után saját hely és állomány kialakítása – azaz: önállósodás és változtatás a kutyák érdekében, nagyon drága tanulópénzek kifizetése után a károk elhárítása, újragondolás…


Kutyáink:

Boos: Beauceron (Berger de Beauce), Garde De la Via Dandy (MET.Beauce.115/19, FCI 44), francia pásztorkutya, született 2018. októberében, NHAT, HWT-TS fokozat (sikeres munkavizsga 2021. október Vasad, tradícionális stílus), tenyésztőtől… leselejtezve 3 évesen térd kereszteződő-szalag szakadás miatt! Eredeti cél: kifejezetten terelésre vásárolt, használati kutya napi szinten az állomány mellett és nemzetközi versenyek (feladni kényszerültünk a tenyésztési / genetikai hajlamú hiba miatt…) Használat: 3 éves koráig a saját állományt napi szinten kiválóan kezelte, hazai körülmények között asziszt kutya oktatások alkalmával, bemutatók, Szaporcán 2021-ben 24 kutyás oktatás alkalmával – idegen pályán, idegen birkákkal – kiváló asziszt munkát végzett.

 

Chiky: VEO (Kelet-Európai juhász), Miranda Fort Adante (WKU.UA.162488) munkakutya, eredet a volt Szovjetunió, NHAT, HWT-TS, IHT-1 TS (1-es osztályú verseny szint), tenyésztőtől (Kijev), született: 2016. május. Tréning és versenyzés megszakítva 2019-ben “túlnyomott” kiképzés miatt, majd 2 év rehabilitáció. Eredeti cél: sport / hobbi keresőkutya, őrző-védő / használati őrkutya, sport terelés, utóbbi: kiképzési módszer miatti agresszivitás és gazdával való kapcsolat megromlás miatt a tevékenység megszakítva, egyéb kiképzése zseniális használati kutyává tette, jól működik. 2 év rehabilitáció (terelés). Használat: rehab után hazai környezetben az állomány bizonyos környezetben való biztosítása, felügyelete, védelme (melyet kiválóan ellát).

Apache: Border Collie (ISDS: 00/387385) Musgrave, rövid szőrű, trikolor kan, született: 2021. október. Import munkakutya (Angliából). Pedigree-ből vonalak: Beacons Fern- Jed, Tanhill Glen, Van Der Zweeps Gary, Hybeck Blake, Toss Games Clem, Aled Owen, Kevin Evans. Eredeti cél: állomány kezelése, napi szintű használati kutya, terelés oktatásban asziszt kutya, farm munka, esetleg versenyzés. Kiképzése hamarosan, érzékeny, de kemény szájú kutya, finom hangolású, nincs veszélyérzete – a vezető birkát is nyomás alá helyezi, fejnehéz, de természetes stop-pal rendelkezik, zseniális birkaérzékű. Éles használatba vétel tervezett dátuma 2022. ősze.


Tudnivalók:

A tréning módszere eltér az itthon fellelhető oktatók módszereitől! Fontos, hogy itt a rideg valósággal szembesítünk, nem veregetjük a vállad a következő tréningen itt hagyható forintodért! Végképp nem csapunk be azzal a dumával, hogy majd lesz ez jobb is, amint javul a kapcsolatod a kutyáddal (mert hogy ez nem pályamunka / verseny / terelő sport vagy munka kérdése…).

A helyszín alapkiképzésre alkalmas és ehhez is van kialakítva, több pályával, több méretű körkarámmal, ahogy a birkaviselkedés sem (!!!) automata, ezért itt nálunk nem (!!!) fogsz birkát sétáltatni… Nettó ösztönkészlet választ kapsz, hogy eldönthesd, hogyan tovább. Tovább küldünk tréningezni ahhoz, akit a legmegfelelőbbnek ítélünk meg a kutyád képességei és a céljaid alapján.

Rendelkezésre áll: 50×50 méteres pálya és egy 12 méter átmérőjű , valamint egy ÚJ, 86 MÉTER kerületű körkarám, 3 féle birkát tartunk a képzéshez megfelelő leválogatással, rebbenékenyek: nincsenek “megfosztva” a természetes ösztönüktől, kutyához szoktatott és emberes egyedeink is vannak.

Ösztönkészlet felmérés / véleményezés: a kutyád nálunk nem fog birkákat hajkurászni! A felmérés első felében a kutya nem találkozik közvetlenül a birkákkal, a kutya birkára való reakcióját karámon kívül fogjuk megfigyelni és az adott szituáció dönti el, hogy alkalmas-e közvetlen lehetőségre vagy nem.


Kiknek ajánljuk:

  • terelés iránt érdeklődő kutyatulajdonosnak sport / hobbi / munka céllal,
  • már tereléssel ismerkedő kutya-gazdi párosnak,
  • kezdőknek és nem kezdőknek,
  • jószágtartóknak terelőkutya tervezésekor / meglétekor
  • akár tréner, bíró vagy, úgy is várunk

Az alábbi fajtákat fogadjuk (szemináriumon / csoportban / egyénileg):

  • A-kategória: Border Collie és Ausztrál Kelpie (Working Sheepdog)
  • B-kategória: FCI fajták (Beauceron, Briard, Svájci juhász, Pireneusi juhász,  Belga juhász (Tervueren, Malinois, Groenendael), Corgi, Ausztrál juhász, Kelet-Európai juhász, Shetlandi, Picard, Német juhászkutya, Bearded Collie) + show BC, Kelpie
  • C-kategória: magyar fajták: leginkább Mudi, Pumi, Puli + egyéb (keverékek)

Korábban történt…

               

Vélemények rólunk: >Klikk<

További érdekességek, vélemények, hírek, fotók, események, videók:

Facebook: >kattints<

YouTube: >kattints<

Google: >kattints<

Instagram: >kattints<

LinkedIn: >kattints<


Ha van még kérdésed, keress minket az elérhetőségeink valamelyikén: >katt<


Olvass véleményeket rólunk: >itt<