A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás, mára leginkább az ember társa, mely jóval többet jelent.

A kutyák háziasítása régi időkre nyúlik vissza. Eleinte a kutyáknak a védelem volt a jelentőségük, amelyek szelídebbek lettek és az emberhez, közösséghez szoktak, azok biztonságérzetet nyújtottak. Majd kísérték az embert vadászni, védték, ha a helyzet úgy hozta. Régen a kutyáknak hasznuk és feladatuk volt, mára inkább hobbiból tartják az emberek.

Ámbár fontos megjegyezni, hogy a kutyások körében manapság egyre inkább elkülönül a hobbitartás és a munka-, sportkutya tartás. Azt is le kell szögezni, hogy a kutyák fajukból eredő igényeik vajmi keveset változtak, bár igaz, az evéshez nem “kell” tenniük már semmit… (itt jegyzem meg, ez nem feltétlen vált előnyükre).

Fajták szerint “választ” az ember kutyát, pontosabban “divatkutyát”, és hála Istennek sokan vannak, akik a keverékeket is imádják. A munkavonalú fajták újra népszerűek, bár még mindig nem tisztult le az a kép, hogy ezeket a fajtákat úgymond ki is kell foglalkoztatni. Fontos a tudatosság, főleg, ha munkavonalú kutyát választ valaki. Ámbár a hobbikutyaként tartott, divatjellegű fajtákra is – illene – odafigyelni, hiszen a viselkedésük egyre gyakrabban és rohamosan problémás. Sokan (tévesen!!) azt gondolják, kicsi és cuki fajtákkal elég reggel és este kicsit kiülni a parkba, avagy menni 2 háztömböt. Íme a valóság: nem elég!…

Mindenki kezdő, amikor az első kutya mellett él, kutyával él. De fontos fejlődni és nem tilos kérdezni, tanulni 🙂

A kutya egy fantasztikus állat (hangsúlyoznám, hogy állat és nem ember), eltér a kommunikációja, az igénye az emberétől. Vannak közös “nyelvek”, de leginkább non-verbális módon tudunk összhangba kerülni velük. Fontos tisztázni, hogy a kutya – szemben az emberrel – nem racionális lény, nem gondolkodik, “csak” reagál. Azt viszont remekül! A kutya érzi az energiánkat, és mivel ösztönlény, sokkal komplexebben rak össze egy adott szituációt úgy, hogy minden körülötte lévő történést, dolgot, embert, állatot figyel és érzékel.

Lesz ebben a témában itt sok érdekesség és igazság, érdemes később is visszalátogatni. Természetesen, akinek rosszul esik a kutyát kutyaként megismerni, az nem valószínű, hogy bátran olvassa majd ezeket az írásokat…