Sokszor hallom gazdiktól, hogy műtét – elsősorban ivartalanítás – után a (jelenleg divatos) felfújható, vagy (már van) kitömött nyak gallért szereznének be a kutyusnak a 8-10 napos lábadozási időszakra, a varratszedésig. Érdeklődésükre leginkább humán szempontok az érvek, mint hogy “kényelmesebb, nem zavarja annyira, nem akad el, könnyebben tud enni / inni, játszani, stb.”.

Az alábbi rajz nagyon szemléltető, így végre “megmutathatom” a legfontosabb szempontot, az egészséges hatásait a hagyományos gallérnak (ahogy én “csúfolom”, a parabolának  ).

Az első szempont mindig az egészség legyen! A nyaki csigolyákat védeni kell. Ezért alvásnál, pihenésnél sokkal jobb választás a hagyományos gallér, mivel kíméli a gerincet, nyakat. Akinek már van tapasztalata, jól tudja, hogy helyes bevezetés mellett semmi gond nem lesz a viseletével a kutyusnak. Sőt. Gyorsan hozzászokik és megtanul vele mozogni, enni, inni, sőt, még puszit adni is 

Műtét előtt érdemes hazavinni a hagyományos gallért, barátkoztatni vele a kutyust. Hagy szagolja meg, hajtogasd használatra és úgy is mutasd meg neki, tedd mellé, ha pihen, így nem lesz számára idegen és a nyugodt pillanatokkal is össze tudja kötni.
Aztán ráteheted, de csak akkor, ha nem hátralép (ha megáll, jól tűri, vagy előre – bele – mozdul). Segíts rá jutalomfalattal, ha szükséges. Aztán vedd is le nyomban és jutalmazd, dicsérd (ne a kutyus húzza ki a fejét, hanem te magad mozdítsd le róla az eszközt). Aztán ezt ismételd, kissé mindig több ideig rajta hagyva és ne feledd jutalmazni, dicsérni.
Majd vidd le magatokkal sétára is, hogy kinti körülmények között is szoktatni tudd, ezt is fokozatosan és ismételve, nyújtott idővel, itt se feledd a jutalmazást és dicséretet.
Kipróbálhatod ezek után az itatást is, esetleg már a vacsit is a gallérral eheti meg. + hasznos helyzet, ha egy kiadós és fárasztó séta, mozgás után otthon ráadod és már egy alvást is produkál benne.

Szóval, ha megteszed a kutyusodért, hogy bevezeted az eszköz használatába és mindezt fokozatosan, összekötve jutalommal és dicsérettel, akkor nagyon sokat – és nagyon tudatosan – teszel a kutyusodért, és még kevésbé “lepi meg” a gallér, amikor rákerül