Amennyiben játékhoz (vagy munkához) használsz labdát a kutyussal (és minden olyan játéknál, ami üreges, vagy szöszös), úgy érdemes tudnod, hogy – pláne hőségben – igen sok baktérium telepedhet meg rajta, ha kültéren is használod, ne feledd, hogy nem lehet elkerülni, hogy más kutyák, macskák ürülékével ne érintkezzen, ami már önmagában is lehet, hogy a kutyád szájába kerül, de a labdára kerülve, nyállal keveredve a melegben kész baktérium paradicsom. Ez fokozottan igaz, ha üreges labdát használsz, azok belsejében még inkább ideális az állapot a baktériumok és a gombák számára.

Ezért azt javaslom, hogy pár használat után tisztítsd le körömkefével (a labdát és a zsinórt is, az üreges belsőt egy ujjal benyúlva körül tudod piszkálni), majd ezután tedd egy nagy lábosba őket és főzd 15-20 percig nagy fokozaton. Lekapcsolás után tedd rá a fedőt, hagyd állni még 10 percig, majd öntsd le róla a vizet. Mivel a labdák és a zsinór még forró lehet, ezért – én így szoktam – villával szedd ki őket.

     

Részemről a legtöbbször józan ésszel és házi megoldásokkal állok elő, így az ötletet átadom  2 akasztót használok, radiátorra rá, a lasztik lógnak, alatta egy műanyag vödör a csöpögéshez. Láttok a fotón egy labdát, amelynek elszakadt a fogós zsinór része, ezt a labdát a “lyukánál” fogva akasztottam a kampós végre.
Ezáltal megelőzheted, hogy a kutyád a labdákon / labdákban megtelepedett baktériumok, gombák által beteg legyen.

Sajnos a gyártók nem írják rá az eszközökre, hogy milyen fokig mosható (ez esetben főzhető), de a tapasztalatom az, hogy még a legolcsóbb zsinóros labda is gond nélkül főzhető a fent leírtak szerint. Amelyeket a képen láttok, már pár főzésen túl vannak