A tartósan magas hőmérséklet, a száraz és fülledt idő miatt 11-17 óra között kizárólag rövid sétára, egészségügyi dolga elvégzésére vigyétek utcára a kutyusotokat! Amikor csak lehetőség van rá, cseréljétek az ivóvizét frissre (nem túl hidegre), legyen árnyékos hely, ahová húzódhat. Ha utcára viszitek, ahol lehet, itassátok (többször keveset). Pocakjukat és pofa körül lehet vizezni, hogy a hőségérzetét csökkentsük. Ilyen időben odakint NE dolgoztassátok, intenzív mozgás kerülendő


A hősokk / hőguta komoly, akár életet veszélyeztető állapotba is sodorhatja a kutyusokat, ezért fokozottan figyeljetek rájuk! 


Ha egy utca szakaszon van lehetőségetek választani, vezessétek olyan helyen, ahol a fekete színű aszfaltot elkerülheti (szürke aszfalt, térkő, fű). A talpuk a forró aszfalton hamar égési sérülést szenvedhet. 
Ventilátorral, légkondicionálóval óvatosan, szemgyulladást okozhat, a légkondiból baktériumok juthatnak a kevert levegőbe, emiatt akár légúti betegség is kialakulhat.
Viselkedésük megváltozhat, a nyomottabb, passzívabb viselkedést könnyen a hőség miatt mutathatják (ösztönszerűen kisebb az aktivitás).


Legyetek óvatosak, vigyázzatok az ebekre!