Itt a nyár és nem mostanában lesz vége. Nem lehet eleget ismételni, hogy ne hagyjuk a kutyust a kocsiban! A kép jól szemlélteti a helyzetet. Némi kiegészítés, pontosítás: nem “kell” 20 perc tűző napon, hogy elviselhetetlen, 40 fok fölé kússzon a hőmérő, 24-25 fok felett pár perc alatt életveszélyes lehet a benti forróság! A felsorolt tünetek közül ha már “csak” 2-t észleltek, az már bajt jelent! Akut helyzet, azonnal cselekedned kell!

Vedd ki a kutyust, próbáld itatni, közben kezd el fokozatosan hűteni. Vizezd a pofáját, homlokát, majd a talpait, lábszárakat, pocakot, nyakát. Ha van kéznél valamilyen rongy, törölköző, vizezd be és térítsd a testére (akár zsebkendő is jó, ha nincs más). A hősokk komoly helyzet, vidd azonnal orvoshoz, mert további szakszerű ellátás szükséges!

Ha hőségben más autóban találsz kutyát (ha leengedett ablak is van) de a kutyuson intenzív légzést látsz, azonnal hívd a rendőrséget, ők gyorsan kötelesek reagálni és betörhetik az autó ablakát, hogy mentsék a kutyust!

Megjegyzendő – sajnos még mindig ott tartunk -, hogy a lehúzott ablakkal ott hagyott autós szabálysértést követ el, ezért büntethet a rendőrség (az egy másik kérdés, hogy azért nem jellemző, mert a belátás ez esetben győzni szokott).

A kutyus felelősség, tartozunk azzal feléjük, hogy kiemelten óvjuk őket pláne ilyen helyzetektől, avagy mentsük az életüket!