Kölyökkorban sok minden fontos, amivel meg kell ismertetni a kiskutyát, amihez hozzá kell szoktatni, mint például a későbbi ellenőrzéshez, kezeléshez a fülek “piszkálásához”.

A fülek ellenőrzése, karbantartása gazdi feladat, íme néhány hasznos tanács:

  1. a kiskutyát már pár hónapos korban szoktassuk ahhoz, hogy “piszkáljuk” – jelenleg a fülét -, tegyük ezt eleinte amikor fáradtabb, tegyük nyugodtan, de határozottan. Ha 5-10 másodpercig nem áll ellen és nyugodt, akkor jutalmazzuk.
  2. nyári időszakban az ellenőrzés is fontos, egyrészt a toklász miatt, másrészt a lelógó fülű kutyusoknál érdemes a koszt eltávolítani, mivel meleg időben baktériumok és gombák melegágya lehet. Fontos, hogy száraz vattadarabbal csináljuk, csak kitörlő mozdulattal (lejjebb ne nyúljunk, fülpiszkálót használni egyenesen tilos!). Túl gyakran nem szabad (jóakarat ellenére sem), mivel az egészséges fül részére védelmet nyújt a fülzsír.

Figyelem! Ha szokatlanul sokszor rázza és / vagy félre is tartja a fejét, netán sokszor vakarja is, úgy mielőbb vigyük állatorvoshoz!


Jó tu
dni: az igényesebb rendelőkben már videootoszkópot használnak, mellyel sokkal precízebben képes vizsgálni az orvos a teljes hallójáratot, ráadásul ez esetben már fotók készítését is kérheted, a vizsgálat során a monitoron láthatod te is a részleteket.