Fulladásos roham / jelzés esetén így segíts a kutyádon:
(az ábrával ellentétben én az “A” és “B” lépést felcserélni javaslom):
1. (B) – ujjaddal ellenőrizd, hogy ki tudod-e mozgatni a beragadt tárgyat/falatot, előtte, ha képes vagy rá, nézz szét a szájában; tipikus esetek: fogak közé (esetleg rá-) szorult kaja, játék darab, szájpadlásra / nyelv alá tapadás, néha a fogsor és íny közé hátra ragadt száraz táp, kritikus esetben nyelőcsőbe akadt labda / játék / nagy falat.
(amennyiben ez nem vezet megoldásra, úgy jöhetnek a következő teendők; figyelem, a sorrend úgy van felállítva, ahogy a legkönnyebb, legkevésbé sérülést okozható módon tudsz menteni)
2. (A) – hátsó lábakat fogva, emelve azt kell elérned, hogy a kutya feje lefelé, test merőlegesen könnyítsd a felköhögést. Nem hosszú percekig végzendő, de jó pár alkalmat biztosíts a kutyának, hogy így próbáljon megszabadulni a megakadt falattól / tárgytól.
3. (C) – Fogd össze a 2 kezed marok formában a kutya hasa alatt (bordák mögött) és felfelé (nem hátra, nem előre irányba) tegyél néhány lökő mozdulatot, ezzel segítve, hogy az öklendezés lendületet (nyomást) kapjon. Figyelni kell arra, hogy a kutya feje előre egyenesen, szájjal kissé lefelé legyen. 5-10 alkalomnál többször általában nincs értelme tovább folytatni, ha nem vezet megoldásra, lépj a következő fogásra.
4. (D) A kutya két válla közötti részre helyezd a 2 kezed (egymáson, tenyér belsővel a megfelelő helyen), kissé a kutyától hátrább helyezkedve mérj hirtelen ütés szerű mozdulatot inkább előre kissé lefelé kifejtve a nyomást. A kutya testhelyzete szintén az előző pontnál leírt pozícióban legyen. 3-4 alkalomnál többször általában nincs értelme tovább folytatni, ha nem vezet megoldásra.

Figyelem! Amennyiben lehet, ne ess pánikba, mert azzal fokozod a fulladásos veszélyt a kutyában. Ha van segítséged, vedd igénybe. Amennyiben a 2. pont sem vezet eredményre, párhuzamban hívj sürgősségi állatorvost, aki addig el tud indulni hozzátok, amíg próbálod megoldani a helyzetet. A 2. pont utáni fogások fekvő kutyán nem alkalmazhatók (kontraproduktív lehet).

Néhány jó tanács: zsinóros labdát használj játékhoz / képzéshez; bottal soha ne játssz a kutyával; főtt / sült csontot ne adj a kutyának; nyerses táplálás esetén olvass ki néhány alapvető könyvet és annak megfelelően válassz csontos élelmet; tévhit, hogy a száraz táp biztonságos, legalább annyi fulladást okoz, mint a “nem megfelelő” csont etetése – ez utóbbi a gazdák felelőtlensége miatt okoz gondot.