Az oktatás 2022-től kiélezve a “makacs tényeken” alapszik, hangsúlyt fektetve a valóságalapú tényekre, a természet által értelmezve a terelés alapjait, a teljesítés kívánalmait, a kutyák képességeit, megfelelőségét, a teljesítmény elvárhatóságot!

A mi szemléletünk: a terelőkutyázás minősége annál kiválóbb, minél kevesebb stresszt váltunk ki a jószágok mozgatásakor és minél tisztábban (egyenessebben) hajtjuk végre a jószágok mozgatását!

Elkülönül – egyelőre csak nálunk – a Border Collie és Kelpie (mint Working Sheepdog!!) – az FCI-os / tradícionális, a magyar fajták és egyéb, mint KATEGÓRIÁK! Fontos: az adott fajta – manapság – nem garantálja a képességeket, miután a munkavonal és a küllemvonal nagyban más képessége(ke)t eredményez a tenyésztés során!

2022-től minden a “TISZTA BESZÉD”-re épül! – az Oktatóközpont nem kizárólag terelőkutya képzésre épül gazdaságilag, ezért megtehetjük – és meg is tesszük -, hogy őszintén és tényszerűen adjuk át a tudást! Képességek és célok alapján támogatjuk a továbbfejlődést.

Nyugat-Európa után itthon is egyre népszerűbb a terelés.
Hazánkban nem sok helyen elérhető az oktatás, ráadásul eltérők az alkalmazott módszerek. A mi szemléletünk, elméleti és gyakorlati metodikánk nagyban (!) eltér az itthoni trénerekétől, az okát kifejtjük, megmutatjuk negatív és pozitív példával is!

Tudd, hogy mi van a kezedbe! …és az sem árt, ha rend van a fejedbe!

Célunk, hogy megismerd a terelőkutyázást, a kutyád ösztönkészletét, képességeit. Célunk az is, hogy tisztázzuk, mitől terelés a terelés!  Sok meglepetést fogunk okozni azoknak is, akik már belekóstoltak a terelésbe, a tisztánlátást helyezzük előtérbe, nem az anyagi és tenyésztői érdekeket (mert mi ezt IS megtehetjük). Ismertetni fogjuk a fajtákra vonatkozó képességeket is (elvárható veleszületett és taníthatóakat egyaránt), a képzési különbségeket, lehetőségeket!


Terelési projektvezető: Gerényi Nóra (FCI, IHT-1 TS szintig) + working sheepdog kiképzési módszer; képzési irányokban partnereink*: nemzetközi bírók és trénerek, új szemléletű munkakutyások, külföldi gyakorlattal (is) rendelkező munkakutyások és versenyzők, jószágtartó, -kezelő gazdák. *hagyományos/interbreed és BC/working sheepdog. Projektvezető munkássága: 2017. végén kezdődött a terelés utáni érdeklődés. Első kutyával 1 év alatt sikeres terelőösztön vizsgálatot (NHAT, kitűnő, bíró: Belényi Bea), majd munkavizsgát (HWT-TS, 75 pont jó, bíró: Belényi Bea) és egy 1-es osztályú verseny részvételt tett (78 pont jó, bíró: Patkó Gabriella). Mindeközben több versenyen asszisztensként (dokumentáció, pályaépítés, bírói asszisztens – belföldi és nemzetközi személyeknek is -, versenyzők koordinálása – belföldi és külföldi is -, birka állomány legeltetési helyének támogatása, mozgatása, állomány ellátása, gyógyszerezése, kezelése, stb.) részvétel közel 2,5 évig egy székesfehérvári terelő központnál, szervezési, személyes és szakmai belső munkák, kiképzési, szemléleti és verseny szervezési, -lebonyolítási tapasztalat szerzés. Együttműködés és edzés vasadi terelőközpontban, másik kutyával tréning és edzés / vizsga  Portelken. Résztvevők, versenyzők, belső emberekkel való ismeretség, kiképzési és versenytapasztalatok. A “rendszer” megismerése, igényei és elvárásai után saját hely és állomány kialakítása – azaz: önállósodás és változtatás a kutyák érdekében, nagyon drága tanulópénzek kifizetése után a károk elhárítása, újragondolás…

2021. közepén egy “véletlennek” köszönhetőn egy VALÓDI TERELŐ KISKUTYÁT  látva “ébredés” történt, mely szerint “terelőkutyát nem képzünk, a terelőkutya születik”… fejbevágó felismerés révén mélyült a tudás, a gyakorlati tapasztalat. 8 hónapnyi helyszíni szemle, több ezer óra beszélgetés… és döbbenet, vásárolni kell egy terelőkutyát, mely véletlenül sem FCI papíros, kizárólag vagy ISDS vagy AKC papíros… dilemma, Kelpie vagy Border Collie… előbbi érzékeny, jobban tűri a meleget, de inkább falkában dolgozik, nagy állománnyal, nagy területen, utóbbi egy “droid”, bárhol alkalmazható egyedüli munkásként. Megfontolandó volt, hogy a hazai “ellenlábasoknak” (értsd: papíros terelő celebeknek) meg kellene mutatni a valódi terelést (a szabályzat szerint BC kizárva), inkább Kelpie-t kellene vásárolni… de a józan ész győzött, a saját célok fontosabbak, így BC lett a végeredmény, még ha ki is zárják minden FCI versenyükről…

2021-től már a VALÓDI TERELŐKUTYÁK  képzésének tanulásán és alkalmazásán van a hangsúly. Vegyítve a “szemléletváltás” fontosságával, melynek élharcosaként – célkereszttel a homlokon – fel lett véve a harc! Ezért a kategorizálás, ezért a valóság tartalmú oktatás, az egyenes eszéddel! És eljutottunk a jelenbe! Folyt.köv…


Kutyáink:

Boos: Beauceron (Berger de Beauce), Garde De la Via Dandy (MET.Beauce.115/19, FCI 44), francia pásztorkutya, született 2018. októberében, NHAT, HWT-TS fokozat (sikeres munkavizsga 2021. október Vasad, tradícionális stílus), tenyésztőtől… leselejtezve 3 évesen térd kereszteződő-szalag szakadás miatt! Eredeti cél: kifejezetten terelésre vásárolt, használati kutya napi szinten az állomány mellett és nemzetközi versenyek (feladni kényszerültünk a tenyésztési / genetikai hajlamú hiba miatt…) Használat: 3 éves koráig a saját állományt napi szinten kiválóan kezelte, hazai körülmények között asziszt kutya oktatások alkalmával, bemutatók, Szaporcán 2021-ben 24 kutyás oktatás alkalmával – idegen pályán, idegen birkákkal – kiváló asziszt munkát végzett.

 

Chiky: VEO (Kelet-Európai juhász), Miranda Fort Adante (WKU.UA.162488) munkakutya, eredet a volt Szovjetunió, NHAT, HWT-TS, IHT-1 TS (1-es osztályú verseny szint), tenyésztőtől (Kijev), született: 2016. május. Tréning és versenyzés megszakítva 2019-ben “túlnyomott” kiképzés miatt, majd 2 év rehabilitáció. Eredeti cél: sport / hobbi keresőkutya, őrző-védő / használati őrkutya, sport terelés, utóbbi: kiképzési módszer miatti agresszivitás és gazdával való kapcsolat megromlás miatt a tevékenység megszakítva, egyéb kiképzése zseniális használati kutyává tette, jól működik. 2 év rehabilitáció (terelés). Használat: rehab után hazai környezetben az állomány bizonyos környezetben való biztosítása, felügyelete, védelme (melyet kiválóan ellát).

Apache: Border Collie (ISDS: 00/387385) Musgrave, rövid szőrű, trikolor kan, született: 2021. október. Import munkakutya (Angliából). Pedigree-ből vonalak: Beacons Fern- Jed, Tanhill Glen, Van Der Zweeps Gary, Hybeck Blake, Toss Games Clem, Aled Owen, Kevin Evans. Eredeti cél: állomány kezelése, napi szintű használati kutya, terelés oktatásban asziszt kutya, farm munka, esetleg versenyzés. Kiképzése hamarosan, érzékeny, de kemény szájú kutya, finom hangolású, nincs veszélyérzete – a vezető birkát is nyomás alá helyezi, fejnehéz, de természetes stop-pal rendelkezik, zseniális birkaérzékű. Éles használatba vétel tervezett dátuma 2022. ősze.

              


CSOPORTOS képzés (kis csoportokban): következő induló csoportot itt és a FB oldalunkon eseményként is közzé fogjuk tenni.

A tréning módszere eltér az itthon fellelhető oktatók módszereitől! Fontos, hogy itt a rideg valósággal szembesítünk, nem veregetjük a vállad a következő tréningen itthagyható forintodért! Végképp nem csapunk be azzal a dumával, hogy majd lesz ez jobb is, amint javul a kapcsolatod a kutyáddal (mert hogy ez nem pályamunka / verseny / terelő sport vagy munka kérdése…). A helyszín alapkiképzésre alkalmas és ehhez is van kialakítva, több pályával, körkarámmal, ahogy a birkaviselkedés sem (!!!) automata, ezért itt nálunk nem (!!!) fogsz birkát sétáltatni… Nettó ösztönkészlet választ kapsz, hogy eldönthesd, hogyan tovább. Tovább küldünk tréningezni ahhoz, akit a legmegfelelőbbnek ítélünk meg a kutyád képességei és a céljaid alapján. Rendelkezésre áll: 50×50 méteres pálya és 12 méter átmérőjű karám, a birkák rebbenékenyek, nincsenek “megfosztva” a természetes ösztönüktől…

Az eseményt a Facebook oldalunkon is megtalálod (korábbi): >ide kattintva<


EGYÉNI KÉPZÉS foglalható időpontja miatt telefonálj: +36 20 4144 771


Az alapoktatások alkalmával elsősorban a kutya ösztönkészletét, képességeit mérjük fel, kisebb ösztönű / képességű kutyánál az irányíthatóságot alapozzuk meg (alap engedelmesség) a juhok közelében / jelenlétében, NEM JUHOKAT HAJKURÁSZTATUNK A KUTYÁVAL terelés címén !!! Fontos, hogy elméleti tudással gyarapodsz, hogy tisztán lásd a lehetőségeket és a tanulnivalót!


Kiknek ajánljuk:

  • terelés iránt érdeklődő kutyatulajdonosnak sport / hobbi / munka céllal,
  • már tereléssel ismerkedő kutya-gazdi párosnak,
  • kezdőknek és nem kezdőknek,
  • jószágtartóknak terelőkutya tervezésekor / meglétekor

Az alábbi fajtákat fogadjuk (csoportban egyaránt / egyénileg szelektáltan):

  • A-kategória: Border Collie és Ausztrál Kelpie (Working Sheepdog)
  • B-kategória: FCI fajták (Beauceron, Briard, Svájci juhász, Pireneusi juhász,  Belga juhász (Tervueren, Malinois, Groenendael), Corgi, Ausztrál juhász, Kelet-Európai juhász, Shetlandi, Picard, Német juhászkutya, Bearded Collie) + show BC, Kelpie
  • C-kategória: magyar fajták: leginkább Mudi, Pumi, Puli + egyéb (keverékek)

Korábban történt…

2021. július 10-11.: Szaporcán, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, Ős-Dráva Látogatóközpontban tartottunk “Terelőkutyázás Alapjai” oktatást hatalmas sikerrel (következő várhatóan 2022. ősze):

       


Nálunk:

      

Vélemények rólunk: >Klikk<

NHAT Terelőösztön-teszt:

Az FRPK (Francia Pásztorkutya Klub) által szervezett NHAT rendezésre került már 2021-ben is, 2022-ben 2 alkalommal újra ugyanitt.

2021. júliusában: 5 nevezőből 5 kutya KITŰNŐ eredménnyel teljesítette a megmérettetést!

              


További fotók, információk, esemény kiírások a Facebook oldalunkon: >Facebook<


Olvass véleményeket rólunk: >itt<