SZEMINÁRIUMUNK az első lépcső ahhoz, hogy megértsd, miről szól a terelés, mit várhatsz el a kutyádtól… Több éves tapasztalat (munkavizsgák, versenyzés, asszisztálás, trénerekkel, bírókkal, tenyésztőkkel, állattartókkal való együttműködés és eszmecsere) jellemzi az egyedülálló előadásunkat!

2023. március 19. vasárnap, Székesfehérvár – 8.30-tól 16.00 óráig
Jelentkezési lap: >klikkelj<
 
A szeminárium a TERELÉS fogalmáról – mint jelenség és alkalmazása – és a Terelőkutya működéséről, ösztönökről, birkaismeretről szól, bemutatóval.
 
Egyrészt hiánypótló ismeretanyag, másrészt és főként TUDATOSÍTÁS, amely tisztázandó kérdésekre ad gyakorlati és hasznosítható válaszokat.
 
Tiszta képet kapsz a tereléshez szükséges „teljes ösztönkészletről”, jól felismerhető (beismerhető) módon.
Hasznosítható tudást kapsz, ha hobbista vagy, akár verseny elképzeléseid vannak, vagy hivatásos állattartó vagy (kutyát alkalmazva vagy csak tervezve).
 
Elhangzik, melyik fajtájú kutyának milyen használható – jól hasznosítható – ösztönválaszai vannak, melyiket mire és milyen körülmények között használhatod jól.
 
A manapság “közkedvelt” közösségi oldalakon fellelhető fotók, videók is bemutatásra, elemzésre kerülnek, láthatod majd Magyarország “krémjét” és teljesítményét.
 
Ismertetésre kerülnek az itthon elérhető kiképzési módszerek, feltételek, lehetőségek, oktatók és ismérvei, hogy célod szerint választhass.
 
Az esemény fedett helyen lesz, szabadtéren pedig kutyás bemutató, aki igényli, kutyáját megfelelő körülmények között felmérjük az előadás után.
 
A rendezvény menete:
– 8.30: kezdés 12.00 óráig előadás I. rész (közben 1 x 10 perces szünet)
– 12.00 – 12.30: ebédidő (a helyszínre étlapról rendelhetünk)
– 12.40: előadás II. rész (közben 1 x 10 perces szünet)
– kb. 16 órától kutyák ösztönkészletének véleményezése
– bemutatók az I. és a II. részben várhatók (magyar fajták, hagyományos fajták, gyűjtő fajták)
Az előadás tartalma részben interaktív, lesz lehetőség konkrét és általános kérdések megvitatására is.
 
Előadó:
Gerényi Nóra – birkatartó, integratív kutyakiképző, a DogVanguard Kutyás Oktatóközpont alapítója és vezető trénere, előadó, Kutyás Élet Alapítvány kuratóriumi elnöke, gyermekek tudatos kutyázásának és szolgálati kutyák résznevelési támogatója, szaktanácsadó. Tradícionális FCI terelőkutyás IHT-1TS szint 2 kutyával, kezdő ISDS használati Border Collie tulajdonos.
Bővebben az előadóról: https://www.dogvanguard.com/…/terelokutya-alapozo…/
 
Részvételi feltétel és díj:
20.000,- Ft / fő (+ kísérőnek már csak 10.000,- Ft kedvezményes ár)
Az eseményre a maximális férőhely 20 fő.
+ lehetőség: kutyát regisztrálni véleményezésre 5.000,- Ft / kutya (max. 5 kutya)
 
Előzetes jelentkezés szükséges a „jelentkezési lap” kitöltésével. A biztos részvételhez a díjat előre befizetni szükséges (a jelentkezési lapon feltüntetett bankadatok alapján). Számlát a befizetés után e-mailben küldünk. Az előadás díja fizethető készpénzben vagy átutalással ELŐRE “Terelés szeminárium” közleménnyel (részletek a jelentkezési lapon).
 
A jegyzetekhez füzetet és íróeszközt biztosítunk, melyet a díj tartalmaz.
 
Határidő: március 12. éjfél VAGY a létszám erejéig jelentkezési sorrendben.
 
Jelentkezési lap: >kattints<
 
 
További felmerülő kérdés esetén hívható: +36 20/4144-771
 
Várunk szeretettel!
Facebook-os esemény: >kattints<
 

Terelési projektvezető: Gerényi Nóra (FCI, IHT-1 TS szintig) + working sheepdog kiképzési módszer; képzési irányokban partnereink*: nemzetközi bírók és trénerek, új szemléletű munkakutyások, külföldi gyakorlattal (is) rendelkező munkakutyások és versenyzők, jószágtartó, -kezelő gazdák. *hagyományos/interbreed és BC/working sheepdog. Projektvezető munkássága: 2017. végén kezdődött a terelés utáni érdeklődés. Első kutyával 1 év alatt sikeres terelőösztön vizsgálatot (NHAT, kitűnő, bíró: Belényi Bea), majd munkavizsgát (HWT-TS, 75 pont jó, bíró: Belényi Bea) és egy 1-es osztályú verseny részvételt tett (78 pont jó, bíró: Patkó Gabriella). Mindeközben több versenyen asszisztensként (dokumentáció, pályaépítés, bírói asszisztens – belföldi és nemzetközi személyeknek is -, versenyzők koordinálása – belföldi és külföldi is -, birka állomány legeltetési helyének támogatása, mozgatása, állomány ellátása, gyógyszerezése, kezelése, stb.) részvétel közel 2,5 évig egy hazai terelő központnál, egy külföldi bírónál, szervezési, személyes és szakmai belső munkák, kiképzési, szemléleti és verseny szervezési, -lebonyolítási tapasztalatszerzés. Együttműködés és edzés vasadi terelőközpontban, másik kutyával tréning és edzés / vizsga  Portelken. Résztvevők, versenyzők, belső emberekkel való ismeretség, kiképzési és versenytapasztalatok. A „rendszer” megismerése, igényei és elvárásai után saját hely és állomány kialakítása – azaz: önállósodás és változtatás a kutyák érdekében, nagyon drága tanulópénzek kifizetése után a károk elhárítása, újragondolás…


Kutyáink:

Boos: Beauceron (Berger de Beauce), Garde De la Via Dandy (MET.Beauce.115/19, FCI 44), francia pásztorkutya, született 2018. októberében, NHAT, HWT-TS fokozat (sikeres munkavizsga 2021. október Vasad, tradícionális stílus), tenyésztőtől… leselejtezve 3 évesen térd kereszteződő-szalag szakadás miatt! Eredeti cél: kifejezetten terelésre vásárolt, használati kutya napi szinten az állomány mellett és nemzetközi versenyek (feladni kényszerültünk a tenyésztési / genetikai hajlamú hiba miatt…) Használat: 3 éves koráig a saját állományt napi szinten kiválóan kezelte, hazai körülmények között asziszt kutya oktatások alkalmával, bemutatók, Szaporcán 2021-ben 24 kutyás oktatás alkalmával – idegen pályán, idegen birkákkal – kiváló asziszt munkát végzett.

Chiky: VEO (Kelet-Európai juhász), Miranda Fort Adante (WKU.UA.162488) munkakutya, eredet a volt Szovjetunió, NHAT, HWT-TS, IHT-1 TS (1-es osztályú verseny szint), tenyésztőtől (Kijev), született: 2016. május. Tréning és versenyzés megszakítva 2019-ben „túlnyomott” kiképzés miatt, majd 2 év rehabilitáció. Eredeti cél: sport / hobbi keresőkutya, őrző-védő / használati őrkutya, sport terelés, utóbbi: kiképzési módszer miatti agresszivitás és gazdával való kapcsolat megromlás miatt a tevékenység megszakítva, egyéb kiképzése zseniális használati kutyává tette, jól működik. 2 év rehabilitáció (terelés). Használat: rehab után hazai környezetben az állomány bizonyos környezetben való biztosítása, felügyelete, védelme (melyet kiválóan ellát).

Apache: Border Collie (ISDS: 00/387385) Musgrave, rövid szőrű, trikolor kan, született: 2021. október. Import munkakutya (Angliából). Pedigree-ből vonalak: Beacons Fern- Jed, Tanhill Glen, Van Der Zweeps Gary, Hybeck Blake, Toss Games Clem, Aled Owen, Kevin Evans. Eredeti cél: állomány kezelése, napi szintű használati kutya, terelés oktatásban asziszt kutya, farm munka, esetleg versenyzés. Kiképzése hamarosan, érzékeny, de kemény szájú kutya, finom hangolású, nincs veszélyérzete – a vezető birkát is nyomás alá helyezi, fejnehéz, de természetes stop-pal rendelkezik, zseniális birkaérzékű. Éles használatba vétel tervezett dátuma 2023.


Tudnivalók:

A tréning módszere eltér az itthon fellelhető oktatók módszereitől! Fontos, hogy itt a rideg valósággal szembesítünk, nem veregetjük a vállad a következő tréningen itt hagyható forintodért! Végképp nem csapunk be azzal a dumával, hogy majd lesz ez jobb is, amint javul a kapcsolatod a kutyáddal (mert hogy ez nem pályamunka / verseny / terelő sport vagy munka kérdése…).

A helyszín alapkiképzésre alkalmas és ehhez is van kialakítva, több pályával, több méretű körkarámmal, ahogy a birkaviselkedés sem (!!!) automata, ezért itt nálunk nem (!!!) fogsz birkát sétáltatni… Nettó ösztönkészlet választ kapsz, hogy eldönthesd, hogyan tovább. Tovább küldünk tréningezni ahhoz, akit a legmegfelelőbbnek ítélünk meg a kutyád képességei és a céljaid alapján.

Rendelkezésre áll: 50×50 méteres pálya és egy 12 méter átmérőjű , valamint egy ÚJ, 86 MÉTER kerületű körkarám, 3 féle birkát tartunk a képzéshez megfelelő leválogatással, rebbenékenyek: nincsenek „megfosztva” a természetes ösztönüktől, kutyához szoktatott és emberes egyedeink is vannak.

Ösztönkészlet felmérés / véleményezés: a kutyád nálunk nem fog birkákat hajkurászni! A felmérés első felében a kutya nem találkozik közvetlenül a birkákkal, a kutya birkára való reakcióját karámon kívül fogjuk megfigyelni és az adott szituáció dönti el, hogy alkalmas-e közvetlen lehetőségre vagy nem.


Kiknek ajánljuk:

  • terelés iránt érdeklődő kutyatulajdonosnak sport / hobbi / munka céllal,
  • már tereléssel ismerkedő kutya-gazdi párosnak,
  • kezdőknek és nem kezdőknek,
  • jószágtartóknak terelőkutya tervezésekor / meglétekor
  • akár tréner, bíró vagy, úgy is várunk

Az alábbi fajtákat fogadjuk (szemináriumon / csoportban / egyénileg):

  • A-kategória: Border Collie és Ausztrál Kelpie (Working Sheepdog)
  • B-kategória: FCI fajták (Beauceron, Briard, Svájci juhász, Pireneusi juhász,  Belga juhász (Tervueren, Malinois, Groenendael), Corgi, Ausztrál juhász, Kelet-Európai juhász, Shetlandi, Picard, Német juhászkutya, Bearded Collie) + show BC, Kelpie
  • C-kategória: magyar fajták: leginkább Mudi, Pumi, Puli + egyéb (keverékek)

Vélemények rólunk: >Klikk<

További érdekességek, vélemények, hírek, fotók, események, videók:

Facebook: >kattints<

YouTube: >kattints<

Google: >kattints<

Instagram: >kattints<

LinkedIn: >kattints<


Ha van még kérdésed, keress minket az elérhetőségeink valamelyikén: >katt<


Olvass véleményeket rólunk: >itt<